Utilizarea Masinii pe Timp de Iarna


Iarna, chiar si cei mai iscusiti soferi pot fi pusi la incercare de conditiile meteo neprietenoase. Pentru a trece cu bine un astfel de test nu este nevoie numai sa stiti sa manevrati bine masina, ci si ca ea sa fie dotata cu tot ce trebuie astfel incat sa raspunda prompt comenzilor primite. Cum incepe sa fie frig afara si sa ploua ar trebui sa va ganditi daca nu cumva este momentul sa schimbati anvelopele de vara pentru ca orice drum sa se desfasoare in maxime conditii de siguranta. Daca deja au fost cateva zile cu temperaturi sub 7 grade, este categoric timpul sa va schimbati setul de anvelope deoarece, cele de vara nu vor mai face fata carosabilului rece, umed sau chiar inghetat ele nefiind suficient de elasticela temperaturi scazute si neavand un profil suficient de adanc pentru a garanta aderenta. Odata echipata masina, probabil undeva la inceputul lunii Noiembrie anvelopele de iarna ar trebui pastrate pana in Aprilie, cand vremea se incalzeste suficient de mult. 

Daca le veti schimba toamna prea tarziu riscati destul de mult nestiind ce vreme va aduce ziua de maine, iar daca le schimbati primavara prea tarziu, riscati sa le tociti inutil pe asfaltul uscat si deja prea cald. Pentru a utiliza, asacum spuneam, masina in siguranta, mai trebuie si ca anvelopele de iarna sa fie montate corect. Alegeti sa folositi intotdeauna patru anvelope la fel, pentru acelasi sezon, deoarece numai asa rotile vor fi echilibrate si nicio anvelopa nu se va uza inegal creand apoi trepidatii sau zgomote ciudate. Deasemenea, niciodata nu inlocuiti anvelopele fara a echilibra apoi rotile si apelati numai la service-uri specializate. Nici presiunea nu poate fi lasata la voia intamplarii, pentru a circula fara probleme, aceasta trebuie verificata constant iar nivelul sau sa nu depaseasca limitele admise, mentionate in cartea masinii. Daca va deplasati intr-o zona extrem de inzapezita, peste anvelopele de iarna se recomanda utilizarea lanturilor de zapada pentru a impiedica deraparea, insa numai pe portiunile extrem de inzapezite, urmand caimediat dupa ce depasiti zona cu zapada sa scoateti lanturile pentru a conduce lin si confortabil. 

Alte lucruri de care va trebui sa va mai ingrijiti, mai ales atunci cand plecati la drum lung cu masina pe timp de iarna sunt nivelul uleiului, nivelul al antigelului, presiunea rotii de rezerva, incarcarea bateriei, dotarea masinii cu cabluri de pornire, sufa deremorcare si cu un spray de dezghetare al geamurilor si incuietorilor, fara insa, a-l lasa in masina dupa ce o parcati. Nu in ultimul rand, dupa ce sunteti convinsi ca ati echipat masina cu tot ce are nevoie pentru iarna de la anvelope pana la micile accesorii, va trebui sa fiti atenti la stilul de condus propriu. Pe timp de iarna, in special cand pe sosea este un strat de zapada sau gheata nu accelerati apasand prea mult pedala pentru a nu aluneca si a nu pierde controlul masinii. Schimbati intr-o treapta de viteza mai mare si astfel reduceti antrenarea rotilor. Chiar si fata de viraje si franare va trebui sa aveti o alta atitudine decat vara, anume sa efectuati manevrele gradat, incetinind catmai mult posibil folosind frana de motor, urmand ca abia apoi sa faceti manevra propriu zisa. Articol si informatii oferite de www.best-tires.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu